PostHeaderIcon RUTA: Font Viva (Pirineos – La Cerdanya)

Estany de Font Viva – Porté de Puymorens

Enveitg sortida FONT VIVA Març 2011 163

Enveitg sortida FONT VIVA Març 2011 163 (2800PX clic per agrandar)

FITXA TÈCNICA

Distància: 6,55 Quilòmetres.

Desnivell: 250 metres: ascens / 250 metres: descens.

Durada: 2 hores (cal afegir el temps d’esbarjo i d’esmorzar).

Punts d’interès: Estany de Font Viva.

Font Viva mapa

Mapa de la Font Viva (1200px clic per agrandar)

DESCRIPCIÓ DE LA RUTA

 Aquesta vuitena excursió, una de les més impactants a nivell paisatgístic i natural, està situada als llacs propers a Porté de Puymorens. És una passejada d’alta muntanya: el punt d’inici està situat al voltant dels 1750 metres i el punt més alt de la sortida (l’estany de Font Viva) està a 2000 metres d’alçada. El punt de vista que ens trobarem a l’estany de Font Viva és magnífic i espectacular: tot el circ muntanyós del Carlit i el Coll-Roig. Cal recordar que el Carlit és el cim més alt de tota la Cerdanya amb 2921 metres. A més a més, en aquesta època de l’any, aquest és un indret farcit d’animals: sense esforçar-s’hi massa podem veure muflons i isards i fins i tot alguna guineu. L’únic problema que trobarem és que el fet de ser un grup tan nombrós pot espantar fàcilment tots aquests animals que fugen de la neu que encara queda als cims més alts i que s’apropen a beure als llacs de Passet i de Font Viva.

El punt de partida de l’excursió el trobem a l’aparcament situat al llac de Passet. Per arribar-hi, cal dirigir-se fins a Bourg.Madame i agafar la N-20 en direcció al coll del Puymorens i el Pas de la Casa. La carretera travessa els pobles d’Enveitg i La Tor de Carol, i quan arribem al nucli de Porta (just abans de començar el túnel del Puymorens) cal girar a la dreta direcció Porté de Puymorens. A l’entrada del poble i just després de passar un petit pont, trobarem un petit cartell on indica Les Lacs: es tracta d’una petita carretera que després de passar per un pas canadenc per al bestiar, i una barrera que trobarem oberta (només està baixada a l’estiu, perquè cobren per arribar als llacs) desemboca al llac de Passet. Per aquesta carretereta, si ens fixem pels marges a dreta i esquerra segur que podrem veure algun mufló……

Quan arribem al llac de Passet, cal resseguir-lo i ràpidament trobarem un espai molt gran amb taules i barbacoes i molt de lloc on poder aparcar els cotxes.

La passejada sortirà des d’aquest llac de Passet i començarem agafant la carretera asfaltada fins que finalitza després d’uns tres-cents metres a una caseta de l’EDF (Companyia elèctrica francesa). Un cop aquí prenem el camí de la dreta que està senyalitzat amb unes marques grogues que ja no ens abandonaran fins l’estany de Font Viva. Aquest camí rep el nom de Camí dels Enginyers, i de seguida creua el riu Carol per una gran passarel·la. Després de pocs metres ens separarem del camí més ample i agafarem un petit corriolet perfectament senyalitzat que surt de l’esquerra i que s’endinsa amb un pendent moderat dins d’un tupit bosc de pins. Després de travessar uns quants riuets i un parell de magnífics prats, el camí comença a fer una ziga-zaga ascendent

que ens mena fins a un altre prat molt més gran on trobem una pedra gran que marca una cruïlla. Si continuéssim cap a la dreta i en direcció ascendent, aniríem cap al Coll-Roig i el Carlit. Nosaltres anirem cap a l’esquerra i en sentit descendent i després d’uns cinc minuts de baixada arribem al riu Carol. Ens trobem a un paratge molt bonic amb un magnífic salt d’aigua. Creuarem el pont que tenim davant nostre i continuarem per un corriolet que puja fent ziga-zaga fins un altre prat molt més obert. Es tracta d’una zona on segurament trobarem molta aigua i fang i haurem d’anar amb precaució per tal de no relliscar. Des d’aquest prat tenim una panoràmica meravellosa d’un fantàstic circ muntanyós (esperem que la boira no ens impedeixi gaudir d’aquesta fenomenal vista).

Continuarem caminant i arribarem al llac de Font Viva on ens podrem aturar una estoneta per reposar i esmorzar.

Enveitg sortida FONT VIVA Març 2011 161

Enveitg sortida FONT VIVA Març 2011 161 (2800PX clic per agrandar)

Després vorejarem el llac per la dreta i després de travessar uns rocs continuarem per un caminet molt agradable que circula paral·lel al llac i que ens permetrà observar les granotes i ànecs que l’habiten. El caminet mor a l’altra banda del llac on trobem un refugi enderrocat. Per la manera en què el trobem sembla com si un allau se l’hagués emportat per davant, però sembla ser que en realitat va ser una ventada que el va destrossar.

Continuem caminant i de seguida agafem un corriolet en sentit descendent que ens portarà fins al llac de Passet. Aquí és on més possibilitats tindrem de poder veure muflons (sobretot femelles amb les seves cries) encara que necessitarem un alt grau de sort per no espantar-los.

De seguida el corriolet pel quan transitem ens oferirà un bona perspectiva del llac de Passet a la nostra esquerra i del pic de Font Freda al davant nostre. Continuarem direcció Passet i molt aviat  arribarem al lloc on havíem deixat els cotxes.

 DADES HISTÒRICO-SOCIALS:

Porté – Puymorens és una localitat francesa situada al departament dels Pirineus Orientals, a la regió del Languedoc- Rosselló i en la comarca tradicional de l’Alta Cerdanya. Es tracta d’un municipi que conta amb uns 150 habitants. Sembla ser, que es tractava d’un lloc on es criava i mantenia el bestiar de Porta. El 1357, però, ja hi consten diverses cases. Al costat del poble, destinat a vigilar el pas del coll de Puymorens, s’hi va construir el castell conegut com a Torre Cerdana al segle XI. L’any 1308 el va comprar Jaume II de Mallorca que va finalitzar la seva fortificació. Mitjançant trets de bombarda s’adevertia al castell de Querol i, des d’aquest a la Vila de Puigcerdà de qualsevol incursió enemiga per aquesta vall.

Un altre lloc interessant que trobem al municipi és l’Església parroquial de Santa Maria (on podem observar un retaule neobarroc).

La seva activitat tradicional havia estat la ramaderia, la qual va donar pas fa uns quants anys al turisme, sobretot d’hivern, cosa molt habitual als pobles situats en aquesta part del Pirineu.

El poble acull també, els treballadors de l’empresa Autoroutes du Sud de la France encarregats del funcionament del túnel del Puymorens que connecta el departament francès de l’Ariège amb la Cerdanya francesa.

 DADES LÚDIQUES I ESPORTIVES:

Al llac de Passet destaca un parc d’aventures que consisteix, principalment, en una tirolina que discorre molt prop de l’aigua i de la presa. Després de circular amb els peus a fregar de l’aigua, la tirolina travessa la presa i als nostres peus apareix ara l’abisme; una experiència plena d’adrenalina que només funciona durant els mesos d’estiu.

També és important, l’estació hivernal de Porté-Puymorens que ocupa els vessants dels pics de la Mina de Puymorens (2684 metres), de l’Estanyol (2586 metres) i el roc de les Ombres (2351 metres).

 

Los comentarios están cerrados.

Buscar en nuestra web
Galerias
Al lado de la Renclusa. Bajando por el glaciar. Cumbre. En la parte alta del glaciar.
Artículos por temas

Cumpliendo con la actual chorra ley (la quieren derogar en Marzo de 2018), que lo sepas, usamos "galletas" a título informativo, no recopilamos ningún tipo de información, así que blablablablabla. Si continúas navegando estás dando tu consentimiento para blablablablabla y la aceptación de nuestra política de cookies, para mayor blablablablablabla.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies